P2-2013 Termin 2

HERMODS
Termin 2
 
Fy fan vad jag hatar linoleummattor!! Det är så grymt tråkigt att lägga golvmatta. Jag vart så tyst förbannad idag att jag var tvungen att luta mig tillbaka och räkna till 10. Kniven ville inte skära, plast'tråden' ville inte smältas fast, spacklet la sig inte på rätt ställe, osv. Och på det, Micke som påpekar att man gör fel och borde göra 'så här istället'. Visst, det är bara konstruktiv kritik, men jag har svårt att ta det från vissa personer har jag märkt.
 
Funderar starkt på att byta till målarlinjen. Golvläggning är inte mitt kall här i livet. Det är inget kul. Bara besvärligt. "Åh, nej, nu måste vi göra det där, och sen måste vi göra det där, osv." Som målare får man iaf lite färg i tillvaron och jag är ju konstnärligt lagd från mormor och farmors sidor (händigheten är från morfar och farfars sidor). Dessutom verkar det lättare. Ja, jag väljer den lättaste vägen ut. Alltid. Frågan är om det är möjligt att byta rakt av eller om jag måste söka om till nästa period. Måste komma ihåg att snacka med Janne/Micke(Rektorn/vem-som-helst om det.
 
Här är helvetesmattan (vi var tvugna att riva ut våra mattor direkt efter för att göra fint till nästa som skulle ha formarna). Jag var så less på den i slutet att jag slutade bry mig helt hur det såg ut.
 
 

Mattläggning

HERMODS
Termin 2
 
Jag var sjuk torsdag-fredag så det blev ingen golvläggning för min del då. Men golvet hann bli lagt innan jag insjuknade. Riktigt nöjd. Inte bara jag, utan grabbarna med. Det var inte så jättesvåra moment. Det var mest hörnen på frisen som var jobbig. Jag kan inte såga 45° så att det blir rakt. Jag kan inte skära 45° plastmatta heller.. Det märkte jag idag.
 
Jag var nämligen i skolan idag och kommer va det imorn och troligtvis på onsdag också. Enrique hade nämligen inget jobb åt mig. Så jag var i skolan och testade lägga plastmatta med folket som fortfarande inte har nån praktik. Limma var inga problem. Superlätt. Mäta 'rummet', förbereda mattan, märka ut på mattan, glasklart. (Jag har ingen aning om hur lätt eller svårt det är att lägga mattan på plats för det missade vi totalt efter att vi hade limmat och gick och fikade, men som tur var var Micke schysst och la i samtliga mattor åt oss. Hyggligt. Han hade kunnat skita i det så hade vi fått veta hur man inte ska göra och  få skrapa lim hela dan istället.)
 
Sen blev det lite svårare. Det skulle fönas, vikas och skäras. En annan golvläggare som var med på genomgången förra veckan (då jag var på praktik) gjorde ena halvan av 'rummet' (eller sandlådan som vi kallar det) och jag fick göra andra halvan. Jämnställt. Det var här dom 45° kom in i leken och förstörde allt för mig. Ena hörnan blev för smal och den andra hörnan blev alldeles för vid. Jag hatar 45° vinklar..
 
Sen kom vi in på det näst sista momentet. Svetsning. Man tänkte att "Det kan ju inte va så svårt. Bara svetsa lite i hörnen sen är det klart." Men icke. Det såg väldigt lätt ut, men det var jättesvårt och man måste va relativt snabb annars bränner man plasten och den blir svart och ful och luktar illa och så måste man föra om hela skiten. Det är det som är fördelen med parkettgolv. Blir det fel på en träbit är det vara att ta bort den och sätta dit en ny. Blir det fel när man lägger en matta måste man riva ut hela skiten och börja om från början igen.
 
Jag bemästrade aldrig svetsen, men jag ska ju dit imorn igen och då ska vi öva, öva, öva.
 
Det sista vi gjorde på mattan var att skära ner plasten från när vi svetsade (man svetsar (eller 'smälter') en rund plast sträng i skarven i hörnen) med hjälp av månkniven. ♥ Månkniven. Den måste va mitt nya favorit verktyg tror jag. Det var inte särskilt svårt. Sen värmer man med svetsen och geggar runt i den smälta plasten så inga kanter syns. Så har man lagt en matta och jag fick använda mina nya fina mattknivar idag.
 
Jag passade på att göra ställningsomprovet också när jag ändå var inne. Det gick av bara farten. Jag lämnade två frågor obesvarade, men det kändes ändå bra. Väldigt bra. Micke sa tillomed att dom kanske skulle skicka in det (till dom som rättar), så jag måste ha fått minst 15 rätt iaf som var minimum för att klara det. Jag är nöjd iaf. Jag hade varit nöjd även om jag inte hade klarat det.
 
Förövrigt var de nya P4 (antar jag) målarna där idag. Dom går ju mån-ons som vi, och våra målare, P2 målarna, går ond-fre som P4 byggarna. Hur vet jag detta? Syster Yster går i P4 bygg. "Jag ska lära henne allt jag kan!" Även om vi går två olika inriktningar. Men för att återgå till P4 målarna. De såg så förskräckligt vita och rena ut. Jag blev nästan förnärmad. Omg, noobs! Gröngölingar! Nyburgare! Jag ville bara skita ner dom. Är jag en ond människa då? Eller vill jag bara 'inviga' dom i branschen?
 
Hur som haver. Här kommer nåra bilder på det färdiga golvet på Karlaplan. Jag saknar redan grillkillarna..
 
 
 

PRAKTIK!

HERMODS
Termin 2
 
Ny termin, nya möjligheter.
De första tre dagarna på terminen är inte värt att ta upp. Ingenting produktivt gjordes. Det skulle väl va i måndags då. Då hade vi the dreadful ställningsprov from Hell. Det var inte många som hade pluggat och flera lämnade in blankt även om dom hade pluggat. Inte så konstigt egentligen när det var frågor som man inte trodde skulle va med. Ingenting om vad alla olika ställningar heter eller hållfasthet eller vad alla olika delar på en ställning heter osv. Bara massa AFS-föreskrifter och dylikt. Det var bara 1 person som klarade mer än 15 poäng som var minimum för att klara sig. Jag var inte den personen.. Så jag får plugga, plugga, plugga och när jag känner mig redo så får jag göra omprov. Skiter det sig då igen så blir jag utan ställningcertifikat helt och hållet. Men det är inte hela världen. Det påverkar inte mina studier alls, det är bara en bra grej att ha i CV't.
 
Janne ringde igår med goda nyheter. Nu har jag en praktikplats! 
En klasskompis var schysst och fixade. Hans far har en golvfirma - Enriques Golvservice Kb. Dom lägger parkett och slipar för det mesta och har en samarbetspartner som lägger mattor. Jag fick börja lite smått redan idag. Jag stannade till 16 som dom andra grabbarna.
 
Vi var på Karlaplan. Fint ska det va. I världens största lägenhet. Det var som en labyrint. Rum överallt.
Vi la stavparkett i fiskbensmönster. Det var inte särskilt svårt alls. Som att lägga pussel. Fast med hammare och spikpistol. Enrique skulle eventuellt skaffa nya knäskydd till mig. Riktiga golvläggarknäskydd i gummi. Dom är bättre än skumgummikuddarna jag har nu.
 
Och så vädret.
Det har varit förbannat varmt och kvavt idag. Svettades som en gris redan efter dom två första träbitarna. Man kände sig riktigt lortig på tuben hem, med röd färg på händer och skor från smättbandet. Så det var riktigt skönt att duscha när man väl kom hem.
 
Tillbaks till Karlaplan imorn 08:00.
 
<3
 
Karlaplan
 
 
Finfina golvet <3
 
 
"Golvläggarknän"

RSS 2.0