P2-2013 Dag 18

Dag 18 på Hermods
 
Idag började vi regla vägg. Eller.. mina klasskamrater började regla vägg. Alla kunde inte göra allt samtidigt (och då var vi ändå bara halvklass) så jag såg på och tog till mig på avstånd. Vi fick dit översta regeln (har glömt vad den hette nu bara för det) och syllen på golvet. Golvet var lite vågigt så det var lite pilligt, men det gick.
 
Eftersom det bara var halvdag hann vi inte med att få dit vare sig plåtlisten eller väggreglarna. Vi får fortsätta nästa vecka helt enkelt.
 
Nästa vecka ska vi även få börja med våra respektive inriktningar. Yay! Egentligen var tanken att vi skulle börja med inriktningarna efter semestern när vi går ut på praktik, men Janne tyckte det var smartare om vi lär oss det nu istället så vi kan mer när vi kommer ut på byggena. Vi höll med.
 
Jag letar vidare efter APL-plats. BTH bygg, Golv 2000 AB och Ekens golv (Ekenhuset) har alla sagt nej. Det är svårt att få plats när man måste slåss med 3000 gymnasieelever. x)

P2-2013 Dag 17

Dag 17 på Hermods
 
Enda sen jag kom hem från skolan idag har jag varit snurrig. Inte snurrig som 'yr i huvudet', utan mer 'vad håller jag på med egentligen?'. Jag glömde halsduken på och hällde nästan juice på tallriken istället för i glaset. Kan det ha att göra med att vi använde skruvdragare idag? Allt snurrande runt, runt? Komiskt var det iallafall.
 
Vi skruvade alltså idag. Plank (45x95 har jag för mig) upp på gipsvägg. Funkade helt okej. Säkert flera hundra skruvar drogs in. Sen var vi tvungna att dra ut dom igen för man kan ju inte bara skruva upp plank på väggen så där hipp som happ. x)
 
Det var egentligen meningen att vi skulle skära i gipsskivor idag, men leveransen av materialet som var beställt kom aldrig, så vi såg lite fler instruktionsfilmer på eftermiddagen. Bl.a hur man bygger ett utedass och lägger terrakotta klinkers i en bastu. Och eftersom vi är lediga på onsdag (dagen då vi brukar få stenciler) så fick vi stenciler idag istället. Denna gången om tillbyggnad.
 
Imorn är det halvdag!

P2-2013 Dag 16

Dag 16 på Hermods
 
Idag var vi nere i verkstan hela dagen. Yay! Vi övade mät- och ritteknik med pennan och tumstocken. Hur man skulle hålla för att det skulle bli (åtminstone relativt) rakt när man mäter ut och ritar en linje. Sen plockades fogsvansar fram. Vi skulle såga ryssplyfaskivorna(osb) på längden i 5cm långa delar. Det tog rätt bra i armen vill jag lova, men det gick över snabbt. Vi får väl se hur det känns imorn.
 
Efter lunchen som var en halvtimme extra hämtade vi in nya plyfaskivor. Den här gången skulle vi öva på att såga med sticksåg. Det var både läskigt och spännande. Dock tycker jag nog att det blev aningen rakare med manuell såg.
 
Jag har ätit min avokadomellis och nu slafsar jag runt i pjamasbrallor och har jävulskt ont i fötterna.

P2-2013 Dag 15

Dag 15 på Hermods
 
Mera film och stenciler. Denna gången om innerväggar.
Det är väldigt mycket att läsa med alla stenciler och allt på Novo (skolans webprogram). Jag brukar ha rätt lätt för att lära mig nya grejer, men detta känns som att det kommer ta lång tid innan allt sitter ordentligt. Det gör mig lite lätt frustrerad. och jag blir så besviken på mig själv. Det känns ungefär som med tvättmaskinen då jag måste lära om och lära om och lära om.
 
Som sagt, det är mycket text i Novo, men huvudsaken att vi skickar in proven. Uppdragen vill man ju självklart göra också och skicka in. Men sitter man där och man har svarat på alla frågor utom d) på sista frågan och man gör allt, men man får inte fram nåt svar så vill man ju helst inte sumpa allt det andra och skicka in blankt, men det är så man får göra annars låser sig systemet/kontot.
 
En av våra lärare blev lite lätt irriterad på eftermiddagen för att nåra i klassen slumrade under filmen. Jag förstår honom, men jag förstår även de som sov. Jag hade själv svårt att hålla ögonen i styr. De ville helst va i kors hela tiden. Sen var filmen rätt sövande i sig. Även fast jag störde mig på att berättaren lät som snubben i 'Johnsson's Onsdag'.
 
Man kanske ska ta med sig en virkning att ha på teorilektionerna så jag kan hålla mig vaken. Det har ju fungerat förut. Sen att folk kanske tycker att det ser konstigt ut med en skitig byggare som virkar, då får dom väl tycka det då. Jag kan iallafall hålla mig vaken.

P2-2013 Dag 14

Dag 14 på Hermods
 
Kikade på flera filmklipp om glas. Bland annat ett hur världen skulle kunna komma att se ut i framtiden där i stort sett allt var byggt i glas. Datorskärmar lite överallt. I bänkar, på kylskåp, på speglar, i busskurer, ihoprullbara portabla skärmar osv. Ganska så häftigt faktiskt.
 
Det är fullt möjligt att bygga ett helt hus i glas för att bo i. Förutsatt att man väljer rätt sorts glas och lim vill säga. ;)
 
Här är videon iallafall.
http://www.youtube.com/watch?v=cuxf6zBTO2g
 

P2-2013 Dag 13

Dag 13 på Hermods
 
Vi gick igenom lite om bygglov och lite om ventilation idag. Mycket vettiga saker att lära sig.
Vi målade också lite till på bockarna. Tror det var sista lagret färg. Våran vart lätt den snyggaste (utan att skryta). Bockarna ska säljas sen. Vilken tror ni kommer säljas först? En enfärgad röd/gul/blå, eller en fantasizebra? ;)
 
Fasen vad nöjda vi vart. :)
 
 
 
 

P2-2013 Dag 12

Dag 12 på Hermods
 
Idag la vi på andra lagret färg. Vi valde röd till våran. Fast nyansen var mer mörkrosa tycker jag. Kan ha varit för att grundfärgen inte var riktigt torr. En annan elev valde att blanda till en turkos/grön nyans. Hur fin som helst. Varför tänkte inte vi på det liksom? Vi fick lite stenciler om hur man målar inomhus och utomhus som vi läste tills ögonen gick i kors. Efter lunchen kikade vi på lite klipp om målning.
Lite osmart att ge oss information om hur man ska göra EFTER att vi har gjort det. Uträkning?

P2-2013 Dag 11

Dag 11 på Hermods
 
Idag gott folk har vi i stort sätt inte gjort nånting alls. Mest väntat på direktiv. Vi gick in på verkstan på morgonen och grundmålade våra bockar. Vi blev klara med våran runt 10. Sen vart det dötid hela resten av dagen. Janne var sjuk. Micke skulle fixa fram stenciler, men skrivaren strejkade. Vi fick två timmar lunchrast och ingen hade noterat att torktiden på färgen var 16 timmar. Runt 13 nånting blev vi hemskickade.
 
Satt med prov och uppdrag 2 igår kväll. Fy fan för matematik! Man skulle räkna ut en massa grejer med hjälp av en ritning av en vägg. Har ingen aning om jag räknade rätt eller inte, men det får bära eller brista helt enkelt. Det är ändå proven som är viktigast enligt Janne.

P2-2013 Dag 10

Dag 10 på Hermods
 
Idag blev vi klara med våra hagalundare (läs 'sågbock'). Vi hade lite problem att få våran att stå rakt och inte vicka, men efter en rejäl raspning så gick det vägen tillslut. Snygg blev den också.
 
Vi blev rejält slipdammiga allihopa. Önskar nästan att vi fick ha sånna där munskydd som målarna har. Fick reda på idag att dom har fått knivar av skolan. Vad fick vi? En penna och en tumstock.. Vad ska dom med kniv till? xP
 
 
 
 

P2-2013 Dag 9

Dag 9 på Hermods
 
Idag har vi byggt bockar. Sågbockar. Så kallade 'Hagalundare'. Vi var så inne i byggandet att vi missade eftermiddagsrasten, så Janne släppte oss tidigare. Vi blev inte klara med bockarna så vi ska fortsätta imorrn är det tänkt. Dessutom ska vi ha genomgång på Jannes stenciler om spik och trägolv.
 
Innan vi började bygga bockar fick vi öva oss på att såga rakt. Det är inte alltid det enklaste. Först blir det bra, sen blir det dåligt, sen blir det åt helvete snett av nån underlig anledning. Måste va träet det var fel på. Dessutom var sågen böjd.
 
Nä, skämt åsido. Jag är ändå rätt nöjd med vår bock som den ser ut just nu. Den var vinglig som tusan ett tag, men efter att ha sågat till benen en aning så blev det åtminstone lite bättre. Kan ju ha med golvet att göra också..

P2-2013 Dag 8

Dag 8 på Hermods
 
Dagen som idag är missade alla utom en att vi skulle vara ombytta på morgonen. Jag var en av dom som missade. Jag brukar skriva upp sånt viktigt, men jag hade tydligen missat det. Eller så hade Janne fått för sig att han sagt det.. Men men. Fortfarande en 12-13 st som saknas / är sjuka, men vi är ganska många ändå.
 
Idag fick vi i alla fall komma ner i verkstan och leka. Vi hamrade två sorters spik. Ena lite längre och grövre än den andra (fråga inte vad det var för spik för det missade jag). Plankorna såg väldigt fina och sönderspikade ut när vi var klara, haha. För att göra det hela lite svårare så skulle vi spika på högkanten av plankan. Mer trä att ta sig igenom = jobbigare, i alla fall för en klenis som jag. Fasen vad ont jag fick i handleden. Hammarna är ju så jäkla tunga! Men som sagt, jag är klen i nyperna. Måste ta och införskaffa mig ett handledsstöd eller två till framtiden.
 
Imorrn ska vi få bygga varsin grej. En väldigt viktig och bra grej att ha på ett bygge. Inga spoilers nu. Ni får allt vänta tills imorrn.

P2-2013 Dag 7

Dag 7 på Hermods
 
Nu har det tekniskt sett gått en vecka. Idag har det varit mycket sittande på rumpan. Vi har läst och kikat på film och försökt hålla oss vakna. Sen var det meningen att vi skulle se en film om glasteknik, men Micke fick inte igång nätet på sin dator så vi fick fortsätta läsa istället. Sen, det sista vi gjorde för dagen var att lyssna på när Micke förklarade om glasteknik och visade hur man skär i glas osv. Vi fick även testa att skära. Vi kommer att se filmen vid ett senare tillfälle och även göra ett studiebesök till Kista Business Tower. Efter det är vi godkända i glaskursen.
 
Jag tror alla har fått ett skåp nu. Janne frågar om det lite varje dag. Jag hade stora problem att få in hjälmen i mitt dock. Vi tjejer har våra skåp i damernas nya omklädningsrum i verkstadsdelen. Där är skåpen supersmala. Visserligen tvådelade, men ändå för smala för att få in hjälmen utan att knäppa loss den baktill först. Det är också rätt kallt där.

P2-2013 Dag 6

Dag 6 på Hermods
 
Idag var våra skåp redo. Yay! Även schemat gavs ut. Börjar 8.30 till 16.00 hädan efter. Men idag fick vi sluta 13.30. Det är ju så så här i början. Det går lite lugnt. Nästa vecka ska vi börja på riktigt med verkstad varvat med teori på måndagar och tisdagar och enbart teori på onsdagar.
Vi fick lite stenciler idag som handlade om golv och spik och skruv. Nyttig information. Genomgång på det nästa onsdag. Janne har även fått backup, vad gäller lärandet, i form av Micke. Kan va en bra idé när vi är så många. Att bero på det så var det rätt glest i klassrummet idag. Det berodde på att det var 14 st som var borta. 14 st! Två av dom var sjuka vad jag vet. Resten har jag ingen aning om. Så idag satt jag ensam vid mitt bord/bänk. Ganska skönt faktiskt. Man slipper klättra över folk när man ska ut (jag sitter helst vid fönstret).

RSS 2.0