P2-2013 Dag 29

Dag 29 på Hermods
 
Igår var det självstudier. Därav vart det inget inlägg. Janne och Micke skulle nämligen på kurs och lära sig lite mer om Novo.
 
Jag passade då på att ta mig till vårdcentralen och ta nästa fästingspruta. Kan ju va bra så här innan sommar. Jag passade också på att skriva en liten kort presentation av mig själv och skicka till duri.se som dom kan sätta upp i sin butik. Då kan golvläggare se den när dom kommer för att handla. Hoppas jag får napp. Börjar bli brottom med praktikplats nu.
 
Idag fortsatte vi kakla och foga våra väggar. Dom ska sedan bredspacklas över och göras om på nytt. Jag kikade runt hörnet på vad snickargruppen höll på med. Dom har nu reglat upp två väggpartier som senare ska innehålla våra bås. Eller iaf plattsättarnas bås. Om golvläggarna ska va på samma ställe vet jag inte.
 
Så här ser det ut nu:
 

P2-2013 Dag 28

Dag 28 på Hermods
 
Flytspackling stod även idag på agendan. Denna gång gjorde vi på ett annat sätt, med spikar i hörnen och skrapning osv. Konsistensen på spacklet påminnde väldigt mycket om kladdkakesmet så jag blev väldigt sugen på att baka. Det nästan vattnades i munnen på mig när vi hällde ut det. Det blev rätt fint när det var klart tycker jag.
 
Före:
 
Efter:
 
På eftermiddan fortsatte vi att kakla resten av våra väggar. Ända upp till taket. Eller ja.. när jag säger "taket" så menar jag förstås överkanten på gipsskivan vi satte dit nnan. Det kändes lättare att kakla på nederdelen av väggen. På överdelen blev det lite ojämnt. Men ändå ganska bra för att vara första kaklade väggen.
 
Bra, Linda. *mental klapp på ryggen*

P2-2013 Dag 27

Dag 27 på Hermods
  • Flytspackla fall. Check!
  • Käka gratis pytt vid XL-bygg. Check!
  • Lära sig om olika nya produkter. Check!
  • Träffa Bygglovs-Matte. Check!
Micke visade oss hur man flytspackar fall i ett badrum på eftermiddan idag. Verkade inte särskilt svårt. Enda svåra är att få till rätt konsistens på spacklet. Och inte buffa för långt upp på väggen. Eller slabba spackel på brunnen. Blir bara jobbigt när man måste skrapa efteråt.
 
På förmiddan var vi borta vid XL-bygg. Cirkus Karlsson var nämligen där. Cirkus Karlsson är alltså Mats "Matte" Karlsson från TV4s Bygglov som åker land och rike runt med olika experter och informerar om nya byggmaterial samt berättar lite om sin racingkarriär. Jag hörde honom aldrig prata om sagda karriär dock. Eventuellt att han nämnde nånting när han stod borta vid de två balla bilarna som fanns med. Bl.a en Porsche som man (om man klarade att pricka en tavla och sen ner i en korg med en av tre bollar) fick åka en sväng i tillsammans med Matte. Det fanns en tipsrunda där man kunde vinna en arbetsmobil från Samsung och det bjöds på mat. Matte hjälpte även till med det. Perfekta ägg stekte han.
 
Jag lyckades aldrig få en bild på honom dock. Det var så mycke folk och han sprang lite överallt och jag kunde ju inte jaga efter honom som en galning.
 
Två av killarna och en av tjejerna fick sig ett åk i Porschen. Det såg riktigt kul ut och det var olika reaktioner när de klev ut ur bilen. En såg ljusare ut i ansiktet än vanligt med håret stående åt alla håll, en annan fick en adrenalinkick och såg ut att bara vilja skrika rakt ut av glädje.
 
Matte såg betydligt smalare ut i verkligheten. Jag hade förväntat mig lite mer muskler..

P2-2013 Dag 26

Dag 26 på Hermods
 
Vi var på studiebesök på Kakel specialisten i Årsta idag. Riktigt kul ställe. Riktigt trevlig man som föreläste också. Hade kunnat lyssna på honom hela dagen. Dessutom fick vi t-shirtar av dom. Två timmar gick rätt fort. Nästan för fort. Rätt som det var så var vi klara och var fria att strosa runt i affären själva.
 
Dom hade inrett/byggt alla kundtoaletter i olika varianter. En hade exempelvis inretts med självvattnande plantor. Såg ut som en djungel där inne.
 
Det fanns många fina badrumsmontrar och med hjälp av Lux Elements materialet så sätter endast fantasin stopp för hur man kan bygga.
 
 
Måste medge att jag blev lite besviken att inte Janne och Micke gjorde nån Harlem Shake på lagret. x)

P2-2013 Dag 25

Dag 25 på Hermods
 
Kaklat har vi fått prova på idag. Det var jättekul! Och kändes rätt lätt, men det kanske bara var jag. Jag upptäckte att jag har ganska så bra ögonmått. Vi provade också att borra (det tog ett tag att ta sig igenom emaljen) och skära i kakel.
 
Jag vart iallafall riktigt nöjd med min lilla bit. Det kändes riktigt skönt att äntligen få bli lite skitig.
 
 

P2-2013 Dag 24

Dag 24 på Hermods
 
Idag började vi i golv/plattgruppen att gipsa lite vägg till nästa vecka. Snickargruppen har kommit långt med sina väggpartier också. Det var inte mycket mer än så. Kanske låter lite men det tar ett tag att gipsa vägg. Man ska mäta och grejer så att allt blir rakt osv. Och blir det inte rakt får man slipa eller rent av kapa.

P2-2013 Dag 23

Dag 23 på Hermods
 
Idag har vi stått upp och varit inaktiva hela dagen. Iallafall platt/golvgruppen. Snickargruppen har gipsat vägg som bara den. Jätteduktiga var dom. Vi kan inte sätta något kakel fören vi har byggt bås, så det blir mycket dötid där vi bara står och hänger och inte vet vad vi ska göra. Sen att vi får vänta på lärarna i minst 20minuter  varje dag innan lektionerna börjar är en annan femma..

P2-2013 Dag 22

Dag 22 på Hermods
 
Enkelstugan.
 
Idag gick vi igenom repetitionsfrågorna på mätteknikhäftet (läs: bunten). Fast jag hade redan gjort dom hemma. Fasen vad jag svor över alla koordinater ock bakrikt och totalstationer och allt vad det heter. Och kvadratrötter. Jag HATAR kvadratrötter! Förstår aldrig hur man ska räkna ut dom. Var tvungen att googla fram nån hjälpgrej för att få ut dom. Varför ska jag kunna det här, jag ska ju bara lägga lite golv?
 
På eftermiddan.. eller innan lunch till-o-med.. kl 11.00 slog Micke/Janne igång en film från klassens favorit DVD-samling (insert sarcasm). Denna gång handlade det om hur man bygger ett hus, den såkallade enkelstugan från grunden. Filmen var 2.30min lång.. Det sved i ögonen. Dessutom satt jag längst fram idag så det hade synts tydligt om jag hade slocknat.

Torpet 9-12 maj

Familjen var på landet över helgen. Skönt att få komma bort ett tag. Bort från oljudet. Bort från människorna. Bort från den tjocka, tröga luften. Fåglarna kvittrade och luften kändes frisk. Jag passade till-o-med på att jogga lite lätt då och då. Det är så mycket lättare att andas där uppe på landet. Inte lika lätt att  ansträngningsastman kickar in.
 
 
Jag tror jag har blivit lite lätt skadad av plugget dock. Redan. Det hela började inne på toaletten på McD i Upplands Väsby. Jag tog lite väl lång tid på mig där inne. Inte för att uträtta mina behov utan för att kolla alla fel som hade gjorts när rummet kaklats. Det blev världens kö.
 
Samma sak när vi kom fram till Torpet. Jag gick runt och kollade precis allting och riktigt letade fel. Nu är huset från 1800-talet så det är en del som måste rättas till, takstegen exempelvis som hade rostat och gått av och ramlat ner i backen, vilket jag påpekade så familjen blev irriterad på mig. Gäststugan såg förvånadsvärt bättre ut än stora huset.
 
Vi kastade en massa pinne åt pappas hund och den tokan hittade förstås ett stort härligt smutsigt vattenfyllt dike att bada i. Hon tyckte det var en bra idé. Det tyckte inte vi.

 
Vi hittade en likdel på stora gräsmattan. Ett avsågat älg/ren/hjort klöv/hov. Vi kunde inte riktigt identifiera. Inte visste vi vart resten av djuret befann sig heller. Om någon slaktat ett djur på vår tomt eller om nån slaktat ett djut nån annanstans och ett annat djur snott med sig en del och sprungit till vår tomt för att äta den.
 
 
Det var hemskt mycket myror också. Vi lokaliserade stacken. Jag har aldrig sett en så stor stack tror jag. Minst 1½m i diameter. Precis brevid dasset. Lägligt (insert more sarcasm). Vi försökte dränka dom med såpvatten, men dom verkar resistenta dom jävlarna.

P2-2013 Dag 21

Dag 21 på Hermods
 
Klassen delades upp på två grupper. Plattsättare och golvläggare i ena och träarbetare, murare, anläggare osv i den andra. Micke gick igenom en massa om kakel och tätskikt och olika våtrumsmattor. Och golvbrunnar. Två olika.
 
Vi fick även reda på att det är enklare att bli plattsättare än golvläggare då plattsättare endast kaklar. Golvläggare.kaklar också ibland, utöver allt annat de gör.
 
Den andra gruppen, Jannes grupp, fick fortsätta regla väggen vi började med tidigare.

P2-2013 Dag 20

Dag 20 på Hermods
 
Dagen började med att vi fick varsin tjock bunt med papper. Mätteknik. Med repetitionsfrågor. Har suttit med dom sen i eftermiddags när jag kom hem och det är flera frågor som är skitsvåra att luska ut svaret på. Man har liksom bäddat in svaret lite här och där i annan text så man inte ska kunna hitta det. Jag är så trött på koordinatsystem nu.
 
Nere i verkstan hade Micke tagit fram tre olika mattor och pratade lite om dom och visade även svetsen och hur  och vad man ska göra med den.
 
I verkstan upptäckte vi också att våra fina bockar har blivit kvaddade av andra elever. Färgen är avskavd lite här och där, två har djupa sågmärken och två har blivit fastspikade i en OSB-skiva. WTF liksom? Vem vill köpa dom nu? Våran zebra hade inga sågmärken. Inte vad jag kunde se iallafall.
 
På eftermiddan var det tänkt att vi skulle på studiebesök på Hermods Yrkeshögskola i stan. De hade nämligen öppet hus. Jag tänkte första skippa det och dra hem och plugga istället, men efter att Janne hotat med ogiltig frånvaro så drog jag in ändå. Nån timme kunda jag iallafall avvara. Jag åkte in till Skanstull och irrade runt och gick fel i en halvtimme innan jag tillslut hittade Tullgårdsgatan 12, men innan jag hinner ända fram möts jag av ett gäng av grabbarna i klassen som sa att det redan var slut. Jaha, tänkte jag, det var ju snopet och lite onödigt. Så det var bara till att vända hem igen.
 
Men jag fick iallafall en massa nyttig motion i det vackra varma vädret. :)

P2-2013 Dag 19

Dag 19 på Hermods
 
Det börjar bli varmt och skönt ute nu. Man är allmänt positiv när man vaknar. Även fast man inte sov så bra i natt. Jag tog bussen till skolan i morse, men jag gick faktiskt hem i solen och värmen.
 
Vi kikade på lite klipp om golv och kakel idag. Fick mig att leta fel i badrummet när jag kom hem, haha. Hittade en eventuell spricka i en kakelplatta i duschutrymmet. Inte bra. Och när Micke pratade om att "gamla hus har parkett i varje rum i hela lägenheten" tänkte jag att, ja, det har vi ju, tyvärr. Jätteosmart i köket och speciellt som vi har ingång till badrummet där. Den enda klinkersen vi har är i badrum/wc och i ytterhallen.
 
Vi fick stenciler om maskiner och verktyg. Janne hade varit snäll och tryckt upp hela boken ('Maskiner, verktyg och utrustning') så vi slapp att köpa ett eget ex.

RSS 2.0